Erdély 2015

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett, sikeres „Határtalanul” pályázatnak köszönhetően a Győri Radnóti Miklós Általános Iskola 33 hetedik osztályos tanulója erdélyi kiránduláson vehetett részt.

A három nap rengeteg élményt adott a diákoknak és kísérő tanáraiknak egyaránt. Megcsodálhatták Nagyvárad, Kolozsvár, Nagyenyed, Gyulafehérvár hangulatos belvárosát, történelmileg jelentős épületeit. A nagyváradi kincstárban megtekinthették a győri Szent László herma „testvérét”, Kolozsváron Mátyás király szülőházát. Nagyenyeden megkondíthatták a híres kollégium harangjait, Gyulafehérváron pedig barokk kori őrségváltásnak lehettek tanúi. A torockói tájházban találkozhattak a tájegység néprajzi kincseivel, s felpróbálhatták a féltve őrzött híres viselet egyes darabjait is. A Tordai hasadék gyönyörű természeti környezete, monumentális sziklafalai lenyűgözték a csoportot.

A Szent László, Hunyadi János, Hunyadi László, s az 1849-ben kivégzett vértanúk  emlékhelye előtti, megemlékezéssel egybekötött koszorúzások, lelki élményekkel gyarapítottak felnőttet, gyereket egyaránt. A számtalan, történelmünkhöz és irodalmunkhoz köthető emlék megtekintése és a sok kedvesség, amelyben az ott élők részesítették a csoport tagjait, mindenkiben még szorosabbra fűzte a kötődést Erdélyhez.

Schmidtné Balázs Lívia