Székelykapuk

Hagyományőrzés a Radnótiban

Karácsony közeledtével a Radnóti Miklós Általános Iskola 5.a osztályának lelkes kis csapata a város öt helyszínén mutatta be vidám,  szívet melengető, betlehemi pásztorjátékát.

A gyerekek műsorát minden helyszínen nagy szeretettel fogadták.

Az előadás az EMF (Európai Magyar Fiatalokért) Alapítvány szimpatikus eszmeiségű pályázati felhívására készült. A program fő célkitűzései az élményszerű, aktív, kreatív és közösségi lehetőségek tudatosítása a fiatalok körében. A pályázat keretében jótékonysági céllal adománygyűjtés is történt az alapítvány számára, amelynek során a győri Rotary Klub 38 ezer Ft-tal támogatta a kezdeményezést. Nagylelkű felajánlásukat ezúton is szeretnénk megköszönni.

A program során a résztvevők lélekben is gazdagodtak. Megismerték a betlehemezés népszokását, az együtt dolgozás és a jótékonykodás örömét. Az előadások alkalmával közelebb került egymáshoz tanár, diák és szülő. A próbák során a gyerekek közül rejtett tehetségek is felfedezésre kerültek.

A pályázat résztvevői: Botos Rajmund, Böjthe Csaba, Kalmár Angéla, Cser Orsolya, Nits Renáta, Kakics Tamás, Plénárd Dániel, Platzer István, Pintér Dominika, Bella Dominik

A felkészítésben és szervezésben résztvevő tanárok: Kulacsné Fekete Éva, Papp Zoltán, Schmidtné Balázs Lívia és Varga Márta.

A pályázatban résztvevők azzal a boldog tudattal zárhatták munkájukat, hogy közönségük minden tagjához eljuttathatták a betlehemi Jézus üzenetét szeretetről, hagyománytiszteletről.


Arany fokozat a radnótis diákoknak

A CEECD / Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány pályázatán vett részt a győri Radnóti Miklós Általános Iskola 5.a osztályának 10 tanulója. A feladat egy jótékonysági betlehemi műsor előadása volt különböző helyszíneken. A nemes célú pályázat keretében a diákok a város öt intézményében adták elő a vidám pásztorjátékot, és közben adományokat is gyűjtöttek.

Schmidtné Balázs Lívia, a Radnóti Diákszínpad vezetője, drámapedagógus úgy véli, hogy bár a csoport minden tagja külön kis világ, külön egyéniség, mire a darab színpadképes lett, a gyerekek igazi közösséggé kovácsolódtak. Minden bizonnyal ők fogják képviselni a Radnóti Diákszínpad következő generációját.

Kulacsné Fekete Éva, osztályfőnök, szintén örül, hogy belevágott ebbe a programba és nagyon büszke az osztályára. „A gyerekek szeretettel, segítő szándékkal készültek az előadásokra. Nagyon jó érzés volt látni, hogy a tanulóknak sikerült azonosulnia a program eszmeiségével és külön öröm, hogy ezt mások is észrevették. Így a gyerekek igyekezetének, kedvességének meglett a jutalma.”

Sulyokné Kelemen Judit intézményegység-vezető szerint a tanulók betlehemezése hozzájárult a közösségi életre neveléshez, a hagyományok ápolásához, a szóbeli kifejezőkészség fejlesztéséhez, amelyek mindegyike kiemelt célja az iskola pedagógiai programjának.

A szülők, tanulók és tanáraik összefogásának eredményeként megszületett betlehemi játék már maga is nagy élményt jelentett. A diákok őszinte, kedves, vidám előadása minden alkalommal megörvendeztette a közönséget. Az előadások dokumentációjából, fényképeiből és videójából készített pályázatot pedig az EMF Alapítvány arany fokozattal jutalmazta. 944 pályázóból 13 csapatnak sikerült ilyen elismerésben részesülnie. A gyerekek nyereménye pedig: 4 napos, ingyenes táborozás lett Mórahalmon.