„Szép hazánk, Felvidék…”

2017. május 25-27-én a Győri Radnóti Miklós Általános Iskola hetedik osztályos tanulói a sikeres „Határtalanul” Pályázat keretében a Trianoni Diktátum által elszakított Felvidéken járt.

Első nap a XIV. században virágkorukat élő és az akkori gazdasági fénykor nyomait őrző bányavárosokat néztük meg. Körmöcbányán a numizmatika tudományába kaptunk betekintést. A pénzverés évszázados eszközei és módszerei az aranybányászat fellegvárává tették a gyönyörű középkori települést. Az ezüst városa, a bányászati akadémia helye 1918-ig Selmecbánya volt. Szívesen énekeltük a bányászati indulót és átéreztük a Trianoni Himnusz hangulatát Besztercebánya felé közeledve. Ott a Fő téren sétáltunk és megcsodáltuk a Várnegyed híres épületeit. A második nap a szászok földjére vettük az irányt. A Szapolyai, Thurzó és Csáky családok által naggyá tett Szepes várának megtekintése előtt Ótátrafüred szecessziós épületei varázsoltak el bennünket.

Útközben a Tátra természeti környezetét, a fenséges hegyeket mindannyian ámulva néztük. Lőcse városa – a gótikus Szent Jakab templommal – a szorgalmas, gyarapodó városi polgárság keze nyomát őrizte meg számunkra. Az utolsó napot a Rákóczik szellemében éltük meg. A koszorúzó ünnepség II. Rákóczi Ferenc sírjánál a Dómban, majd a Rodostó-házban tett látogatás lelki élményekkel gyarapított felnőttet, gyereket egyaránt. Kassát azzal a reménnyel hagytuk el, amivel Rákóczi a kurucok élére állt: „Az igaz ügyet Isten nem hagyja el.”