ADVENT BUDAPESTEN

A Millennium Utazási Iroda programszervezői először 2004. decemberére hirdették meg az Advent Budapesten névre keresztelt jótékonysági rendezvényt. S mára már több ezer gyermeket ajándékoztak meg egy-egy csodálatos budapesti adventi kirándulással.
Az iroda szervező munkája és anyagi támogatása mellett több szponzor is a jó ügy mellé állt, s az első sikeres programból hagyomány lett.

A jótékonysági rendezvény 2004 óta több mint 10.000 gyermeknek csalt mosolyt az arcára. Az egynapos budapesti rendezvényre, vidéki kis falvakból, városokból érkeztek olyan gyermekek a fővárosba, akik közül még sokan sohasem jártak Budapesten.

Az idén iskolánk is csatlakozott a programhoz. Olyan gyermekek jelentkezését vártunk, akik szülői, gondviselői erőforrásból nem juthatnak el hasonló programra, kirándulásra. Vagy, akik szorgalmuk, képességeik révén kiváló tanulmányi eredményeket érnek el és az iskola vezetősége ösztönző jutalmazásként delegálja őket a rendezvényre.

46 gyermekkel vágtunk neki a szép napnak. A gyerekekkel vonattal érkeztünk a fővárosba. A pályaudvaron a Millennium Utazási Iroda idegenvezetője, Bianka várt bennünket.  Onnan külön busszal vittek egyik program helyszínről a másikra.

Először egy rövid városnézést követően jutottunk el a Nemzeti Múzeumba, ahol a kisebbek az Árpád-kor, a nagyobbak a 18-20. század történelmével ismerkedhettek meg játékos tárlatvezetés közben.

Majd az utazás fáradalmait filmvetítésen pihentük ki a Lurdy Moziban. Ahol a Jönnek a kacsák c. egész estés animációs filmet néztük meg, mely egy megrögzött szeleburdi agglegény lúd mindennapjaiba engedett betekintést nyernünk.   A mozi zárásaként Lurdy Mikulás meglepetés ajándékkal kedveskedett nekünk. Egy Mikulás sapkába rejtett Mikulás csomag volt az ajándékunk.

Majd játékos buszos városnézést követően csöppentünk bele az Adventi Ünnep Szent István Bazilikai forgatagába. Ez a rendezvény az európaiak véleménye szerint a kontinens negyedik legimpozánsabb karácsonyi forgataga. Ahol a tradicionális és az újra gondolt, modernebb formába öntött ipar- és népművészeti tárgyak, valamint a design is kiemelt helyet kapott. A helyi, válogatott alapanyagokból készült ízletes ételkülönlegességek, kézműves édességek, italok kiegészítették a hagyományos magyar vásári konyha választékát.

A látványos, élményekkel teli adventi találkozópont egyedülálló, Bazilikára vetített, háromdimenziós fényfestést, ingyenes korcsolyapályát, különleges kézműves portékákat is kínál a vendégeknek január elsejéig.

Mi is átéreztük a karácsonyi készülődés hangulatát, illatát, fényeit és közösségformáló erejét is. S mi is részesei lehettünk ennek a szépségnek!

Az egész napos fővárosban töltött ottlét során jutott idő a legfőbb látnivalók megtekintésére is. A támogatók segítségével gazdaggá tett program olyan élményt adott tanulóink számára, ami vidámságával távol röpíthette őket a mindennapok gondjaitól. Tanulmányi jellegével nevelte őket. Játékosan, tapasztalati úton bővítette az iskolában már megszerzett tudást, és szebbé, különlegesebbé tette a karácsonyukat.

A program szervezője: Sütöriné Hada Ildikó DÖK-vezető, valamint munkájában, s a programnap lebonyolításában segítségére voltak Kiss Lászlóné pedagógiai munkaközösségvezető és Kissné Horváth Adél kolléganő is.