Sportnap

EURÓPAI DIÁKSPORT NAPJA

AZ EGÉSZSÉGTUDATOS GONDOLKODÁS ÉS ISKOLAI MOZGÁSTEVÉKENYSÉGEK – TÉMANAP

 1. szeptember 25.

Már hagyomány, hogy ősszel iskolánk apraja, nagyja sportos, játékos délelőttöt tölt együtt tanítóikkal, tanáraikkal.

Ezen a napon iskolánk csatlakozott az MDSZ által meghirdetett Európai Diáksport Napjához. Így 40 ország iskoláihoz hasonlóan, ezen a napon játékos, szabadidős mozgás- és sportprogramot szerveztünk tanulóinknak. Az idei évben a mozgás szeretete mellett a fókuszban a lelki egészség és fizikai aktivitás állt. Felismertetve a gyerekekkel, hogy a fizikai aktivitással, mozgással boldogsághormon termelődik a szervezetükben, mely végső soron a közérzetükre is pozitívan hathat.

A felsősök egész héten a testnevelés órákon készültek a kihívás teljesítésére, az alsósok először a Rába partra, majd az eső elöl bemenekülve az iskola falain belül teljesítették a napi feladatokat.

A napot közös bemelegítéssel kezdtük a Rába parton.  Alsó tagozaton, manó és szupermini korosztályban, egy érdekes akadálypályán kellett a kicsinyeknek keresztülverekedni magukat. Volt: FUTÓPÁLYA teljesítése – ahol váltóversenyben teljesítették az osztályok a 2020 métert, ráadásul nehezített terepen, „GRÁNÁTHAJÍTÁS” – ahol a gyerekek célzó ügyességét,„KARIKALÁNC” – játék, ahol a gyerekek gyorsaságát, koncentrációját, együtt munkálkodását, „PARÁZSFUTÁS” akadályon – szökdelő, ugró ügyességét,„VÍZHORDÁS” nehezített terepen – egyensúlyérzékét, „14 kérdésből álló igaz-hamis kvíz játék” –  a lelki egészség és fizikai aktivitás kapcsolatának tükrében – szabad tevékenységként jóga, relaxáció is szerepelt a nap végén. Ezen felül minden osztálynál plusz pontot ért a csapatinduló, valamint, ha egy szép tablót készítettek a napra! Felső tagozaton mini és gyerek korosztályban is játékos versenyek várták a gyerekeket egész héten a testnevelés órán. Volt: Memória és „Tűzoltó” feladat Labda vezetése ütővel

 • Tájfutás,
 • Célbadobós
 • Mocsárjárás
 • s a 2020 m lefutása sem maradt el

Végül tablót kellett készíteni: Mik az erősségeink? Miért jó mozogni? A mozgás és az egészség kapcsolata, vagy bármely témában mely kidomborítja a mozgás jelentőségét, jótékony hatását. Az MDSZ ajánlásai közül is válogathattunk az interaktív táblán. Minden osztály oklevelet kapott, s a megérdemelt sportjáték nyeremények is gazdára találtak.

Helyezések:

 • A manóknál:
 1. helyezést ért el a 2. a osztály 32 ponttal
 2. helyezést ért el az 1. b osztály 28 ponttal
 3. helyezést ért el az 1. a osztály 27 ponttal
 • A szuperminiknél:
 1. helyezést ért el a 4. a osztály  33 ponttal
 2. helyezést ért el a 3. a osztály  26 ponttal
 • A miniknél:
 1. helyezést ért el a 5. a osztály  71 ponttal
 2. helyezést ért el az 6. a osztály  60 ponttal
 • A gyerek korosztályban:
 1. helyezést ért el a 7. a osztály  68 ponttal
 2. helyezést ért el az 8. a osztály  61 ponttal

A nap legfőbb feladata a közösségépítés volt, valamint a jó hangulat megteremtése. Ez maradéktalanul megvalósult!

Szervezők:
Sütöriné Hada Ildikó
Kárándi Dávid

További képek itt.