Kirándulás a Bakonyban – 2019. április 27.

„Ésszel nehezen befogadható
az a sok szépség, amit itt látható.
Szelíd bércek, szép völgyek, vad hegyek!
Így, együtt maga a Bakony-rengeteg!”
(Halász István)

Iskolánk fontos célként tűzte ki a szülőkkel való kapcsolattartás erősítését.

Ezt a célt szolgálta Ferencz Tibor volt SZM választmányi elnök szervezésében megrendezésre kerülő bakonyi kirándulás is.

Gyönyörű verőfényes napsütéssel köszöntött ránk a tavasz ezen a napon! A közel 120 fős kiránduló csoport a Gerence-patak parti pihenőhelyre érkezett meg a külön busszal, s ott vert tábort.

A Magas-Bakony rengetegében van egy különleges hely, amely egyszerre vad, romantikus és sejtelmes. Ahol a mozdulatlanságba dermedt facsonkok úgy merednek ki a víztükörből, mintha évszázadok óta arra várnának, hogy megpillantsuk és felfedezzük őket. A Hubertlaki-tónál, vagy, ahogy a népnyelv nevezi, a Gyilkos-tónál megváltozik a világ. Az elnevezés az erdélyi Gyilkos-tóra utal, mivel mindkét vízfelület különös hangulatát a vízből kimeredő facsonkok határozzák meg. Aznapi túránk első állomása a tóhoz vezetett. Meseszép bükkös erdő mellett vezetett utunk a tóhoz, néhol emelkedőkkel, kisebb kaptatókkal. A tó melletti pihenőhelyen letáboroztunk és éhségünket, szomjunkat oltottuk. Majd később visszatértünk a táborhelyünkhöz. Itt rönk asztalok, padok vártak bennünket. Mindenkinek jól esett a pihenés túránkat követően, s a „terülj-terülj asztalkám” a sok szendviccsel.

A lurkók számára igazi kalandot jelentett a nap végét záró programok. Voltak, akik Kornél bácsi által tartott váltóversenyekben, akadálypályán mérték össze tudásukat, s bizonyíthatták ügyességüket.

Akik pedig még a túrát követően egy kis kalandra vágytak azok Ildi nénivel és Tibor bácsival az Odvaskői-barlanghoz túráztak, melyhez a Boroszlán tanösvény vezetett meredek kaptatóival. Mindenfelé zöld aljnövényzet burjánzott páfrányokkal, medvehagyma mezőkkel.

Bementünk a kb. 20 m hosszú barlangba, és felmászhattunk a barlang feletti sziklákra is, ahonnan csodás panoráma tárult elénk a Bakony erdő borította hegyeivel.

Csodálatos nap volt!

Természeti gyöngyszemekben, látványban gazdag túránkon résztvevő diákjaink, szüleik, nagyszüleik, s a tanárok kellemes szabadidős programot tölthettek el együtt!

Reméljük lesz folytatása!

A szabadidős program szervezői:

  • Sütöriné Hada Ildikó (DÖK-vezető)
  • Kiss Lászlóné (pedagógiai munkaközösség vezető)